maanantai 26. marraskuuta 2012

33+5: äitiysloma häämöttää! Varoitus: sisältää jouluhössötystä

Olo on ollut epämääräinen, verenpaine on laskenut jonkun verran, mutta alapaine on edelleen korkeahko.
Ei kuitenkaan siellä hälyyttävissä rajoissa, joten katsotaan päivä kerrallaan.
Ylihuomenna on aika hoitajan vastaanotolle NKL:n äitiyspoliklinikalle. Olen vilpittömästi iloinen siitä, että yhteiskunta seuraa vointiani tarkasti.

Mitäs muuta sitten. Viimeinen työviikko meneillään! Enää 3 herätystä! SAIRASTA! Perjantai on ihan oikeasti äitiysloman ensimmäinen päivä, en voi uskoa. Ja tuntuu nyt nololta lähteä sluibailemaan, koska olo on kuitenkin suuressa mittakaavassa tosi hyvä. Mulla on melkein sellainen olo, että pitäisi olla pää/lapsi kainalossa, että voisi jäädä äitiyslomalle. Mutta ehkä pitää olla vain tyytyväinen ja lepäillä kotona. Eihän yhtäkään vauvanvaatettakaan ole pesty vielä. Enkä ole myöskään järjestellyt niitä kokojen mukaan, hankkinut ensimmäistäkään rasvaa tai vaippapakettia. Mitä näitä nyt on.

On se oikeasti ihanaa päästä lepäilemään ja järjestelemään paikkoja. Saa nukkua niin pitkään kuin huvittaa, voi ottaa päiväunet, voi tehdä jouluvalmisteluita kaikessa rauhassa eikä juosten kusten viimeisellä viikolla.

Nyt hyvissä ajoin voisin jo ihan ekana kirjoittaa joulukortit ja ostaa + pakata lahjat. Koristella kotia tietysti myös. Ei meillä hirveästi mitään koristeita ole eikä tule, mutta valkoisia joulutähtiä ja jouluruusuja voisin ainakin hankkia. Ja ovikranssin.

Ja sitten ne safkat. Meillehän tulevat sekä oma perheeni, että appivanhemmat Jouluaattona, mikä tietysti on fiksu juttu viimeisillään raskaana olevalle. Mutta ei se mitään! Esivalmistelen safkat näin:
Näkkileipää voin paistaa jo joulukuun alkupuolella, samoin piparkakkuja.  Jälkkärinä tulee olemaan tyrni- tai puolukkasorbettia, jonka voi myös tehdä jo hyvissä ajoin. Meillä on ollut ajatuksena, ettei Jouluna tarvitse vetää mitään ähkyjä (miksi ikinä pitäisi vetää? Joulu ei tänä päivänä ole kenellekään vuoden ainoa kerta, jolloin saa mahansa täyteen) ja koska on kuitenkin alku- ja pääruokaa, on meillä jälkkäri aina tuollainen todella kevyt, pieni ja raikas. Ja onhan sellainen punainen tai oranssi sorbettipallo myös aika kaunis.

Koiran ulkoiluttamisien ja vastaavien välitiskaamisien jälkeen avataan lahjoja ja juodana kahvit. Kahvin kanssa on kyllä kakku, joka pitää tehdä ehkä aatonaattona. Meillä on ollut tapana tehdä Nigella Lawsonin karpalo-appelsiinikakku, joka on tosi raikas, helppotekoinen ja jouluinen. Kahvipöydässä on myös piparkakkuja ja karkkeja. Karkkeja ei ehkä ole tänä vuonna niin montaa eri laatua, annan jotain helpotusta itselleni. Jotain fudgea teen ainakin, joku toffee pitää olla, itse tehty dajm on aina hyvää ja miksei vaikka lumikarpaloitakin voisi tehdä, ne ovat kauniita ja "hiukan" kevyempiä kuin nuo muut. Ja tryffeleitä pitää olla! Samasta pohjamassasta saa erilaisia: ainakin chilillä maustettuja voisin tehdä ja joku appelsiiniaiheinen voisi olla hyvä. Ja jotain, missä on minttua ja suklaata.

Karkkien tekeminen ajoittuu kyllä joulunalusviikolle, joten lahjat ym.pitää olla valmiina siinä vaiheessa. Paitsi että karkit eivät lisäaineettomuutensa takia säily, ne eivät myöskään säily.

Viime hetken hommia on myös lohen ja siian graavaus ja silakoiden tekeminen. Kalat ovat kyllä helppo nakki, ostan valmiita silakkafileitä enkä ala mitään perkaamisoperaatioita suorittaa. Niihin ei siis onneksi mene paljoa aikaa. Kinkkua meille ei tule, hyi hitto. Joulukinkku ei jotenkin ollenkaan houkuttele. Ajattelin tehdä kalkkunaa: joko kokonaisen kalkkunan tai sitten pelkän kalkkunanrinnan, jonka täyttäisin ja käärisin rullalle. Kalkkunan kanssa vain kastiketta ja ehkä jotain uunijuureksia. Perunoita syödään kuitenkin kalojen kanssa, joten mitään jatkoperunoita missään muodossa ei ole tulossa.¨

Huh. Pärjättäisiinkö noilla?

En ole mikään kotoilija enkä hössöttäjä, paitsi Jouluna. En juurikaan stressaa mistään, en ole tuon vauvankaan kamoja vauhkonnut tms. Mutta jouluvalmistelut ovat ihania ja nautin joulutunnelmasta ja yleisestä fiiliksestä, jonka saan juuri hössöttämällä noiden safkojen ympärillä, pakkaamalla lahjoja, kuuntelemalla joululauluja ja juomalla glögiä. Alkoholitonta, perkele vieköön.

Niin ja mitä joululauluja kuunnellaan? No aika perinteisiä. Bachin Jouluoratotio ja etenkin Jauchzet frohlocket. Se on niiiin ihana. Ja sitten tykkään myös sellaisista vanhoista anglosaksisista joululauluista - siis niistä, mitä lauletaan sellaisella vanhanaikaisella englannilla.

Hyvää adventin aikaa kaikille!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti